AngelArt Kunst en Zo – Een mooi stuk in het Veluws Nieuwsblad
11 maart 2020 

AngelArt Kunst en Zo – Een mooi stuk in het Veluws Nieuwsblad

Best wel trots op dit mooie artikel in het Veluws Nieuws, Willem Gunneman bedankt voor het mooie gesprek over AngelArt Kunst en Zo en dit artikel en Henri van der Beek voor de mooie foto’s

AngelArt Kunst en Zo In Veluws nieuws

AngelArt Kunst en Zo

AngelArt Kunst en Zo

wo 11 mrt 2020, 15:42

Hattem – Vrijdag 14 februari opende Angela Peters de voordeur van haar galerie in de Hattemse Achterstraat. Valentijnsdag: een dag met een knipoog naar de liefde en het volgen van haar hart. Wat begon als een heimelijke droom werd waarheid op een steenworp afstand van het Voerman- en Anton Pieckmuseum. De draaiende wieken van Molen de Fortuyn zetten de markante achtergevel van het aloude pand voortdurend in een ander licht. Angela speelt met licht. Haar werk nodigt uit en verrast. AngelArt Kunst & Zo past bij de stad en de plek. “Een aanwinst”, aldus waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk bij de feestelijke opening. Angela geniet van het heerlijke pand. Een pand dat haar past als een warme jas. Waar Kunst de muren kleurt en de geur van verse koffie je omarmt. Van bijzondere cadeautjes tot grote, veelal eigen, werken. Een droom die uitkomt. Een culturele hotspot in de Hanzestad.

(door Willem Gunneman)

“Koffie”, vraagt Angela”, Ik knik. Het ratelende geluid van verse bonen in de fonkelnieuwe koffiemachine klinken als muziek in mijn oren. Freddy Mercury kijkt zichtbaar mee. Eén van Angela’s tot de verbeelding sprekende portretten in een indrukwekkende reeks van muzikale helden. “Ik teken mijn hele leven al en wilde niets liever dan naar de Kunstacademie. Mijn vader dacht er anders over. Het werd docent economie. De kunst kan altijd nog. Ik ben les gaan geven tot ik de kans kreeg om de handenarbeidlessen van een collega over te nemen. Alsof het zo heeft moeten zijn. Ik voelde me als een vis in het water en begon naast het lesgeven me het maken van kunst voor kinderkamers: Inmiddels zelf moeder van twee koters.

Het huwelijk strandde, de kunst bleef. “Een galerie zag ik als een doel voor ‘ooit’. Als een stip op de horizon. Ver weg en onbereikbaar. In stilte gevoed door een piepklein stemmetje: ‘Leuk voor als je later groot bent.’ En zie….”, Angela lacht. “Kunst en ondernemerschap is een mooie combinatie. Ik vind beiden leuk. Het openen van een eigen galerie is tegelijkertijd spannend. Kunst moet de wereld in, reizen naar nieuwe plekken. Het heeft even geduurd voor ik daar aan toe was. Vragen als ‘is het wel goed genoeg’ en ‘wat vinden anderen er van’ speelden voortdurend door mijn hoofd. Het is kunstenaars eigen denk ik.”

“Het was de liefde die mijn ogen heeft geopend. Herman, een rasechte Hattemer, leerde mij om meer voor mij zelf op te komen en mijn hart te volgen. Dat ik trotser mag zijn op wat ik maak en dat ‘ooit’ binnen handbereik is. Dat het kan: een eigen galerie. Een eigen plek om te werken waar mensen binnen kunnen lopen. In de stad waar we allebei van houden. Een groot verschil tussen de Angela van toen en nu.”

Museumkwartier Hattem

Een mooiere locatie voor ‘AngelArt Kunst & Zo’ is nauwelijks denkbaar. Een galerie in de boezem van Jan Voerman en Anton Pieck. Nabij de Molen en Zoetelief, het atelier van ambachtelijk hoedenmaakster Grietje Verwoerd. De kersverse facebookpagina ‘Museumkwartier Hattem’ is het volgen meer dan waard. “Ik wil verbinden”, vervolgt Angela. “Naast de talrijke locaties die het ‘Museumkwartier’ uniek maken, geldt dat zeker ook voor kunstenaars. Ik wil ruimte bieden voor kleinschalige exposities. Voor kunst van collega’s. Voor werken die je raken. Hetzelfde geldt voor muziek, meetings en theater. Kleine voorstellingen voor een klein publiek. Als Museumkwartier hebben we grootse plannen.”

Over plannen gesproken. Ook Angela koestert een ogenschijnlijk klein lijstje met grootse plannen. “Van een eigen galerie tot het creëren van een culturele broedplaats. Niet alleen binnen deze muren, maar in de stad. In leegstaande panden en monumenten. Ik wil luisteren en lichtjes in de ogen zien van deelnemers, makers en bezoekers. kunst maakt nieuwsgierig en daagt uit. Hattem is wat dat betreft een prachtplek. De stad ademt cultuur en verhalen. Het is prachtig om te luisteren naar wat mensen werkelijk drijft. Dat is wat ons uiteindelijk bindt.”

“De werken die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt vertellen stuk voor stuk een verhaal. Mijn hoofd zit vol ideeën. Naast mijn bed ligt een klein boekje waarin ik flarden opschrijf. Soms midden in de nacht. Op het moment dat ik echt aan de slag ga, ga ik uit. Sluit ik me af voor de wereld om me heen en is het maken van een werk het enige dat telt. Een groot werk kost dagen, kleinere illustraties staan veelal sneller op papier. Daarnaast zijn er plannen voor een boek. Samen met Herman. De eerste schetsen staan inmiddels op papier.”

Duurzaam

Kunst vertelt een verhaal. Wie een kunstwerk koopt herkent iets van zichzelf of wordt er door geraakt. Kunst loopt met je mee. Je doet er minder snel afstand van. Ik geloof dat een kunstwerk je opzoekt. Dat maakt het voor mij tot iets bijzonders. Het moment dat iemand een werk koopt of zichtbaar onder de indruk is is voor een kunstenaar het grootste goed. Ik wil mensen prikkelen. Niet alleen met mijn werk maar ook in het bescheiden aanbod aan cadeau-artikelen. De slingers zijn een treffend voorbeeld. Jaren terug heb ik een doosje gekocht voor de verjaardag van mijn dochter. De pasteltinten en het duurzame karakter spraken me aan. Het doosje heb ik nog altijd. Evenals de slingers, met in mijn achterhoofd de gedachte, als ik ooit een galerie open, dan ga ik die verkopen. Het is gelukt. Hoe mooi is dat!”

Liefde

Hetzelfde geldt voor de kleine sieraden, kleurrijke pins en schildersbenodigdheden. Een uitgelezen plek voor kleine cadeaus, art, een goede kop koffie, thee, bijzondere limonade, appeltaart, panini of een heerlijke tosti. Een liefdevolle plek.

“Ik geloof in de liefde vervolgt Angela. “Als je lief bent voor de mensen om je heen wordt de wereld mooier. Elke dag opnieuw. Dat is wat ik door wil geven. Liefde voor het leven, de kunst en de ander.” AngelArt: Een droom die uitkomt en nog lang niet ten einde is.

Openingstijden

AngelArt Kunst en zo is vooralsnog geopend op donderdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en op afspraak. Neem voor vragen, beschikbaarheid en mogelijkheden contact op met Angela Peters op 038 – 23 00 127 of info@angelapeters.nl. Je vindt AngelArt Kunst en Zo aan de Achterstraat 50 in Hattem, direct naast het Voermanmuseum.

Theatermaker/schrijver Willem Gunneman en fotograaf Henri van der Beek portretteren samen mooie mensen en initiatieven op de Noord-Veluwe. Heb jij een idee voor een mooi of bijzonder verhaal mail Willem: vraaghet@willemgunneman.nl..

Meer over Willem op www.willemgunneman.nl. Meer over Henri op http://www.fotovanderbeek.nl

https://www.veluws-nieuws.nl/nieuws/algemeen/957767/angelart-kunst-en-zo-

Over de schrijver
Reactie plaatsen